onsdag 14 april 2010

Eraserhead (1977)


Regi: David Lynch

Manus: David Lynch

Eraserhead är den fyrfalding oscarsnominerade regissören David Lynchs första långfilm. Eraserhead är en mystisk blandning av drama, fantasi och skräck. I Eraserhead får man träffa Henry Spencer (Jack Nance) som bor i ett dystopiskt indusrtiellt samhälle där maskiner alltid arbetar och spyr ut rök. Henry bor i en byggnad som (precis som allt annat i Eraserhead) ser övergiven ut. I allt elände så får Henry en dag reda på att hans flickvänn Mary X (Charlotte Stewart) har fött hans barn. Men Henrys barn är inte som alla andra barn. Mary har fött en mutant och hon flyttar tillsammans med sitt nyfödda barn in i Henrys lägenhet. Men mary klarar inte av barnet konstanta skrikande. Så hon lämnar Henry och barnet. Nu är Henry ensam med ett konstant skrikande mutant och hans psykologiska tillstånd hjälper inte hans redan svåra situation.

David Lynchs stilisktiska mästerverk ifrån 1977 blev väldigt omtalad. Den hade dock svårt att hitta en publik och den visades mest som nattbio på utvalda biografer i USA. Men redan innan releasen så stötte produktionen av Eraserhead på problem. Eftersom det är en väldigt annorlunda film och ungefär så långt ifrån "main-stream" man kan komma så hade David Lynch stora svårigheter att finaciera filmen. Vid ett tillfälle så visades filmen för en potential sponsor som gick innan den var slut och kallade den för "bullshit". Med tanke på hur svårt det var att hitta pengar för att göra filmen så tog den hela 5 år att göra. Trots detta så sågs filmen av många stora Hollywoodregissörer och fick väldigt bra kritik. Stanley Kubrick sa vid flera tillfällen att det var hans favoritfilm. Efter att Mel Brooks såg den så erbjöd han Lynch att regissera The Elephant man (1980) vilket Lynch tackade ja till och efter att George Lucas sett den så erbjöd han Lynch att regissera Star Wars: Episode VI - Return of the jedi (1983) vilket Lynch tackade nej till.

Eraserhead blev startskottet för David Lynch fantastiska karriär med filmer som The Elephant man, Blue velvet, Wild at heart, Lost highway, Mulholland Dr och Inland Empire i bagaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar