onsdag 14 april 2010

Metropolis (1927)


Regi: Fritz Lang
Manus: Thea von Harbou

Betraktat som urmodern till modern science fiction-långfilm skapar den tyske regissören Fritz Lang ett mästerverk och en tidlös klassiker med Metropolis. Filmen utspelar sig år 2026 i den enorma dystopiska framtidsstaden Metropolis, vars samhälle är uppdelat i två klasser: en arbetarklass som arbetar i skift under stadens gator och en överklass som styr över staden ifrån sina lyxiga skyskrapor. Freder (Gustav Fröhlich), son till stadens grundare och ledare Joh Fredersen (Alfred Abel), lever ett liv i lyx bland skyskrapskomplexen i Metropolis. Men en dag när han befinner sig i ”De eviga trädgårdarna” stöter han på en vacker kvinna vid namn Maria (Brigitte Helm) som tillsammans med en grupp arbetarbarn kommit för att vädja till de rika om att se efter sina bröder och systrar. Freder blir förundrad av kvinnan och bestämmer sig för att följa efter henne. Freder får då se en annan sida av staden och samhället som tidigare varit okänd för honom.

Metropolis är en tidlös historia som är relevant även för dagens samhälle då den berör frågor som ligger oss i tiden. Konsumering, kapitalism och medmänsklighet är några av de saker som skildras. Med sitt banbrytande visuella och tekniska berättande har Metropolis lämnat ett stort avtryck inom sin genre och övrigt filmskapande i modern kultur. Är du ett fan av Sci-fi och filmer med dystopiska framtidsvisioner så borde du se Metropolis. Det är en unik upplevelse och inspirationskälla till filmer såsom Star Wars och Bladerunner. Metropolis är visuellt sett mycket imponerande, stora kulisser och modeller bildar den moderna framtidsstaden och man blir förundrad av hur pass avancerad denna 83 år gamla stumfilm egentligen är.

Metropolis var den dyraste filmen som någonsin producerats under sin tid och kostade 5 miljoner mark, vilket motsvarar cirka 1,6 miljarder kronor om man tar hänsyn till inflationen. Fritz Langs klassiker var även den första film som valdes in i UNESCO:s världsarv. Metropolis skall även ha varit en av Adolf Hitlers favoritfilmer. Filmen innehöll mer än 37 000 statister. Filmen har mellan dess premiär och fram tills idag släppts i flertalet versioner eftersom att delar av filmen varit försvunnen och därefter återupptäckts. Inte förrän i år har man kunnat se filmen i dess kompletta form, såsom den såg ut för 83 år sedan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar