onsdag 14 april 2010

Silence of the Lambs (1991)


Regi: Jonathan Demme

Manus: Ted Tally

Clarice Starling (Jodie Foster) blir beordrad av sin chef att avbryta sin FBI-utbildning för att söka upp den ökände, kannibaliske seriemördaren och psykiatern Hannibal Lecter (Anthony Hopkins). Detta i syfte om att han kan bidra med information som kan hjälpa FBI jakten på den mycket obehaglige mördaren Buffalo Bill (Ted Levine). Buffalo Bill kidnappar, mördar och skinnflår unga kvinnor. Mötena mellan Starling och Hannibal sker i hans underjordiska fängelse, i en mörk miljö där endast en glasskiva skiljer dem emellan. Det visar sig vara väldigt svårt för Starling att få ur någon information ur Dr. Hannibal. Han är mycket slug, och ger henne bara information om han får något i utbyte. Jakten efter Buffalo Bill intensiveras när dottern till en senator kidnappas, och en kamp mot klockan gör filmen mycket gastkramande.


Mötena i Hannibals fängelsecell mellan honom och Starling är kärnan i filmen. Det är en mycket obehaglig stämning som råder där, framkallad av den skumma belysningen och Hopkins repliker som är uttalade med en kalla kårarbildande perfektion. Relationen som skapas mellan dem båda är mycket olustig, Starling tvingas berätta om sin barndom för Hannibal i utbyte mot information om Buffalo Bill.
”När lammen tystnar” var den första och hittills enda skräckfilm som kammat hem Oscar för bästa film. Den vann dessutom Oscar för regi, manus, bästa manliga huvudroll (Anthony Hopkins) och bästa kvinnliga huvudroll (Jodie Foster). Detta understryker påståendet att detta inte bara en av de bästa skräckfilmerna genom tiderna, utan en av de bästa filmerna någonsin. Skräckfilmsgenren brukar trots allt domineras av dåliga manus, där man sätter sin tillit hos blodiga scener för att väcka skräck. ”När lammen tystnar” är, tillsammans med några fler, en av få skräckfilmer som klarar av att sprida skräck hos publiken utan att vända sig till ett äcklande övervåld. Detta vittnar om ett djup vad gäller såväl manus som skådespelarinsatser.
Karaktären Hannibal Lecter har efter ”När lammen tystnar” återkommit ett flertal andra filmer, dock utan att komma i närheten av den standard som hålls i ”När Lammen tystnar”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar