onsdag 14 april 2010

Team America: World Police (2004)

Regi:
Trey Parker
Matt Stone


Manus:
Trey Parker
Matt Stone
Pam Brady

Trey Parker och Matt Stone är mest kända för sin animerade serie South Park. Det typiska för South Park är att, förutom att imitera och förlöjliga kändisar, bygga upp och driva med typiska klichéer, om det så är komediklichéer eller actionklichéer. Det är kärnan i deras humor, tillsammans med att de aldrig tar parti med någon speciell åsikt – dem kastar skit åt alla håll. Team America bygger på samma grund.
Team America är en amerikansk, terrorbekämpande elitgrupp, som åker jorden runt och räddar människor ifrån de hemska terroristerna. Och visst få dem jobbet gjort, men inte sällan utan att föra med sig en större förstörelse än terroristerna själva skulle kunna åstadkomma, bl.a. förgörs en rejäl bit av Paris i jakten på en terrorist. Skådespelaren Gary blir rekryterad till Team America, eftersom hans skådespelartalang anses värdefull. Tillsammans bekämpar dem terroristerna, och källan till terrorismen – Kim Jong Il…
Parker och Stone kastar, som sagt, skit åt alla håll. Å ena sidan kan filmen ses som kritik mot USA:s anti-terrorpolitik, och den ignorans och brutalitet den genomförs med. Men de förlöjligar också anti-krigsaktivisterna, eller i alla fall Hollywoods liberala kändisaktivister. Med Alec Baldwin i spetsen för bland annat Matt Damon, Sean Penn, Helen Hunt och många fler, kritiserar de hårt Team America – samtidigt som de själva porträtteras som patetiska oduglingar.

Parker och Stone har helt valt bort att använda några amerikanska politiker i filmen. De enda politikerna som gestaltas är den före detta FN vapeninspektören Hans Blix och Nordkoreas diktator Kim Jong Il. Det kan verka lite konstigt, eftersom George W Bush var sittande president under den här tiden, och förargade världen gång på gång med sin cowboy-aktiga idioti. Kanske ansåg Stone och Parker att det var för lätt att göra narr av George W Bush, eftersom han lyckas ganska bra på egen hand att utmåla sig själv som en skrattretande idiot.
Att driva med kändisar är en stor förkärlek hos Stone och Parker. Det är till stor del vad de har gjort sitt namn på. Imitationerna godtas generellt sett väl av USA:s kändiselit. Alec Baldwin tyckte att hans karaktär i filmen var så intressant att han var sugen på att låna ut sin röst till den och George Clooney sade att han skulle ha känt sig förolämpad om han
inte blev gestaltad i Team America. Sean Penn tog däremot inte filmen lika bra. I filmen beskriver han vilket underbart och lyckligt land Irak var innan Team America kom dit. Sean Penn visade upp en härligt bristande självdistans när han, i ett brev till Parker och Stone, bjöd med dem på en rundtur i Irak tillsammans med honom. Brevet avslutades med två fyndiga ord i: ”Fuck you”.
Hur Kim Jong Il reagerat på filmen är däremot okänt. Det hade sannerligen varit intressant att få vara en fluga på hans vägg medans han såg filmen. Det påstås dock att Nordkorea bad Tjeckien att censurera filmen.
Detta är inte en film enbart för USA-kritiker. Den är inte heller en film för människor som irriterar sig på de idealistiska fredsaktivisterna. Det här är en film för alla som tycker att världspolitiken, från varje håll och kant, är en stor dynga som det känns befriande skönt att skratta åt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar